Dla fanatyków kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, idealną propozycją jest kuchnia italiano, a więc nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym świecie, a dania którymi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z najbardziej znanych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, niemniej jednak oraz parmezanu – sera, który miłują wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do jakich przynależą pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz naturalnie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi kochają także pomidory, oliwki, czosnek oraz naturalnie cebulę.
Złączenie trafnych składników z właściwymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja z innych? Najogromniejszym pozytywem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz stereotypowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska oferuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza i daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.